Mantelzorg en corona
Ook in deze tijden van corona staan we voor je klaar. Heb je vragen over de (mantel)zorg voor je naaste in relatie tot corona? Neem gerust contact met ons op om te overleggen.
RIVM – richtlijnen
Uiteraard werken we bij het steunpunt mantelzorg volgens de RIVM - richtlijnen. Heb je vragen, dan beantwoorden we die op dit moment zoveel mogelijk telefonisch. Maar als nodig, is fysiek afspreken ook mogelijk, bij je thuis of bij ons op kantoor. Uiteraard op gepaste afstand en alleen als we allebei geen coronagerelateerde klachten hebben.
Onze groepsbijeenkomsten gaan beperkt en in aangepaste vorm door. Vaak zijn de groepen kleiner, of ontmoeten we elkaar buiten. In de agenda kun je zien welke activiteiten er zijn.
Avondklok
Voor mantelzorgers kan een uitzondering worden gemaakt op het verplicht binnen blijven tijdens de avondklok vanwege dringende mantelzorgtaken die niet uitgesteld kunnen worden. Hier heeft u een verklaring voor nodig. Meer info hierover en de verklaring vindt u op de site van MantelzorgNL: https://www.mantelzorg.nl/avondklok/.
Krijgen mantelzorgers voorrang bij het vaccineren tegen het coronavirus?
MantelzorgNL blijft in gesprek met het ministerie van VWS om mantelzorgers zo snel mogelijk gevaccineerd te krijgen
Begin 2021 is er in Nederland worden begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. Medewerkers van verpleeghuizen krijgen als eerste een oproep voor vaccinatie. Daarna zullen medewerkers in de gehandicaptenzorg en thuiszorg een uitnodiging ontvangen. Ook bewoners in verpleeghuizen en kleinschalige locaties worden in de eerste vaccinatie-fase opgeroepen. Vervolgens zullen ouderen benaderd worden zich te laten vaccineren.
Hoe lang het gaat duren om de eerste groepen in te enten is sterk afhankelijk van wanneer en in welke aantallen de vaccins uiteindelijk worden geleverd.
Het inenten van het zorgpersoneel heeft als belangrijk voordeel dat de zorg zoveel mogelijk kan doorgaan en het virus zich niet langer via hen verspreidt.
Hiernaast is het ook belangrijk dat mantelzorgers van kwetsbare mensen snel gevaccineerd kunnen worden. MantelzorgNL blijft daarom achter de schermen in gesprek met het ministerie van VWS, om uiteindelijk ook mantelzorgers zo snel en efficiënt mogelijk gevaccineerd te kunnen krijgen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie
Wat kun je doen als mantelzorger?
Als mantelzorger behoor je indirect tot de kwetsbare groep, omdat degene voor wie je zorgt (meestal) een kwetsbare gezondheid heeft. Zolang je geen klachten hebt (verkoudheid, hoesten, zere keel, koorts), kun je je mantelzorgtaken blijven doen. Volg daarbij uiteraard (zoveel als mogelijk) de RIVM – richtlijnen.
Bij klachten die mogelijk wijzen op corona:laat je testen.
Twijfel je over je gezondheid of de gezondheid van je naaste? Neem dan contact op met je huisarts.
Mondkapjes als je naaste (mogelijk) besmet is
Het RIVM geeft aan dat mondkapjes in huislijke kring meestal niet nodig zijn als je 1,5 meter afstand houdt en de hygiënemaatregelen goed opvolgt. Uitleg hierover vind je hier.
Soms is 1,5 meter afstand houden niet mogelijk, bijvoorbeeld als je je naaste moet helpen bij douchen en/of aankleden. Doe dit alleen als je geen coronagerelateerde klachten hebt. Draag anders de zorg aan iemand anders over.
Eventueel kun je als je dat prettig vindt bij de zorg voor je naaste preventief mondkapjes gebruiken, alhoewel dit volgens het RIVM als er geen coronaklachten zijn en je zoveel mogelijk de RIVM-richtlijnen volgt van weinig toegevoegde waarde is. Maar voel jij je er prettiger bij, dan kun je zelf mondkapjes aanschaffen en gebruiken.
Bij de zorg voor iemand die (mogelijk) besmet is met het coronavirus is het wel echt belangrijk om beschermende materialen als mondkapje, handschoenen, bril en schort te gebruiken als je geen 1,5 meter afstand kunt houden. Je kunt als je naaste getest moet worden totdat de uitslag gekend is met een recept van huisarts of GGD bij de apotheek (gratis) een klein pakket beschermende materialen halen. Is de testuitslag van je naaste positief, dan kun je vervolgens op recept (gratis) een groot pakket mondkapjes etc. ophalen bij de apotheek (let op: dit zijn de afspraken voor naasten die zelfstandig thuis wonen. Woont degene voor wie je zorgt in een instelling, dan gelden daar andere regels. Overleg met de zorginstelling).
Lees meer over het gebruik van beschermende materialen op de website van MantelzorgNL.
Uitval mantelzorger
Kun je door ziekte niet meer voor je naaste zorgen? Zorg dan dat iemand anders de zorg voor je naaste overneemt. Schakel familie, buren en vrienden in. Of de hulp van een professional, zoals bijvoorbeeld de thuiszorg. Kom je er zelf niet uit? Overleg met de medewerkers van het steunpunt. Of overleg met de huisarts van degene voor wie je zorgt.
Veel gestelde vragen (FAQ)
MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, heeft een internetpagina met veelgestelde vragen rondom mantelzorg en corona. Je vindt deze pagina hier.
Vragen?
Heb je vragen over mantelzorg en corona? Neem gerust contact met ons op om te overleggen.