Vervangende mantelzorg (respijtzorg)

Wat is vervangende mantelzorg?

Ben je mantelzorger en zou je de zorg voor je naaste af en toe willen overdragen aan iemand anders? Bijvoorbeeld dat iemand met je naaste een wandeling maakt en een kopje koffie drinkt, zodat je tijd hebt voor eigen bezigheden? Of dat je naaste twee dagdelen per week naar de dagbesteding gaat? Of een week ergens gaat logeren, zodat je tijd voor jezelf hebt of op vakantie kunt?

Dat tijdelijk overdragen van de zorg aan iemand anders is mogelijk en deze vervangende zorg heet “vervangende mantelzorg” (vaak ook respijtzorg genoemd).

Let op: de informatie op deze pagina gaat over vervangende mantelzorg voor volwassenen (18+). Meer weten over vervangende mantelzorg voor kinderen? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vormen van vervangende mantelzorg (respijtzorg)

Er zijn verschillende manieren om de zorg met anderen te delen. Dit kan met mensen uit je eigen omgeving, een vrijwilliger of een professional. Het kan incidenteel (af en toe een paar uurtjes) of structureel (bijvoorbeeld een vaste dag per week). Er zijn mogelijkheden bij je thuis en buitenshuis.

  1. Thuis: hulp van een vrijwilliger
  2. Thuis: hulp van een betaalde kracht
  3. Buitenshuis: dagbesteding en andere activiteiten buitenshuis
  4. Logeren: jouw naaste logeert tijdelijk ergens anders
  5. Aangepaste vakanties met de naaste voor wie je zorgt

Welke vorm van vervangende mantelzorg je kiest hangt af van je eigen wensen en de wensen van degene voor wie je zorgt. Een combinatie van verschillende vormen is ook mogelijk.

Bijvoorbeeld: je naaste gaat twee dagen naar de dagbesteding. Op dinsdagavond komt een vrijwilliger bij je thuis die bij je naaste blijft zodat je naar de bridgeclub kunt. En je dochter komt regelmatig een paar uurtjes, zodat je naar de kapper kunt, boodschappen kunt doen of even op verjaardagsvisite. En eens per jaar gaat je naaste een week logeren, zodat je met een vriend(in) op vakantie kunt.

Vergoeding

Vervangende mantelzorg is soms gratis, bijvoorbeeld als het om vrijwilligerswerk gaat. Als er wel kosten aan verbonden zijn, kun je die vaak vergoed krijgen via een indicatie vanuit de Wmo (via de afdeling Geynwijs van de gemeente Nieuwegein), de Wlz (via het zorgkantoor) of via je zorgverzekering. Je betaalt dan meestal wel een eigen bijdrage.

Tijdelijk vervangende mantelzorg aan huis
In Nieuwegein zijn verschillende organisaties die vervangende mantelzorg aan huis aanbieden. Er komt dan een professionals bij je thuis en neemt tijdelijk jouw zorgtaken over. Hierdoor heb je zelf even je handen vrij voor eigen bezigheden.

Op dit moment heeft Mantelzorg Nieuwegein enkele uren vervangende mantelzorg aan huis beschikbaar om direct in te zetten.
Twijfel je of het iets is voor jou en je naaste? Of heb je direct vervangende mantelzorg aan huis nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze mantelzorgconsulenten bekijken dan of je hiervoor in aanmerking komt.

Hulp bij het regelen van vervangende mantelzorg

Het aanvragen van een indicatie en het regelen van vervangende mantelzorg is vaak best ingewikkeld, vraagt uitzoekwerk en kost veel tijd.

Wil je hulp bij de aanvraag van een indicatie, het zoeken van een geschikte organisatie, dagbesteding of logeeradres? Of heb je vragen over vervangende mantelzorg? Neem contact op met Mantelzorg Nieuwegein. We denken graag met je mee en nemen, als je dat wil, regelwerk van je over.